Brev nr 4 / 2020

Informationsbrev till SeniorNet Brommas medlemmar
Nr 4/2020

Vi hoppas att ni alla har haft en fin Midsommar! Vädret har ju varit fantastiskt – ja, många tycker nog att det har varit väl varmt – och det tycks fortsätta ännu några dagar.

Som ni vet anordnade klubben ett Zoom-möte den 11 juni. 12 personer deltog. Några använde mobiltelefon, någon surfplatta och de flesta datorn.

Syftet med mötet var att visa hur Zoom fungerar. Vad är Zoom? Zoom är ett program som möjliggör digitala möten, distansundervisning eller virtuella träffar mellan personer. Sören berättade om hur det fungerar och gav konkreta beskrivningar.

Förre ordföranden Lars Forsmark berättade bland annat om sin erfarenhet av att använda digitala möten vid läxhjälp inom ramen för organisationen Internationella Bekantskaper, IB,
https://www.bekantskaper.se/

Nu under pandemin bedömer styrelsen att det är nödvändigt att vi i klubben lär oss mer om hur program som Zoom fungerar. I bästa fall är det ett sätt att erbjuda alternativ till traditionella klubbmöten på Tältgatan. Genom att ordna möten via verktyg som Zoom kan vi höja vår kompetens inom det digitala området. Många tror att digitala möten kommer att bli mer vanligt även efter pandemin. Mötet den 11 juni var en test för hur våra möten kan komma att se ut framöver.

Önskemål om ytterligare ett Zoom-test möte i augusti har inkommit.

Då det är troligt att något eller flera möten i höst kommer att ske i digital form kan det vara bra att redan nu bekanta sig mer med Zoom och t ex titta på den här filmen på Youtube,
https://www.youtube.com/watch?v=TBN_oEgSA1E

Du kanske redan har tittat på den länk vi hade med i det förra Informationsbrevet men gör det gärna igen
https://bromma.seniornet.se/wp-content/uploads/sites/33/2020/06/Digitala-gruppmöten-Zoom.pdf

Studieförbundet Vuxenskolan har på sin hemsida skrivit om flera olika verktyg för digitala möten, https://sv.se/cirkelledare/material-metoder-och-tips/digitala-verktyg/

SeniorNet Sweden har väldigt mycket användbar information på sin hemsida https://seniornet.se  Bland mycket annat finns Betalningshjälpen https://betalningshjalpen.se som tar upp exempel på hur man handlar på nätet, betalar räkningar, skickar pengar med Swish m m.

Digitala ord finns det många. Vissa är väl kända medan innebörden av en del andra är mer oklar för många av oss. Vi har hittat en lista som kan vara till hjälp att få bättre insikt i vad dessa ord betyder. Några rader ner på
https://kampanj.dn.se/mastercard
hittar du artiken:  ”Kan du orden? 27 digitala ord som är nyttiga att kunna”

Inför planeringen av höstens kurser skulle vi vilja veta hur ni ställer er till förslagen nedan. Detta innebär inte på något sätt någon anmälan utan ska bara hjälpa oss få en bättre bild av era behov. Klicka här så öppnas ett mail till Ingela Urtel  och tala om vilket/vilka av kurserna nedan du är intresserad av. Flera förslag kommer i ett senare utskick.

  1. Kurs om appar i mobiltelefonen (både Android och iphone)
  2. Grundläggande kurs om utrustningen i hemmet (dator/mobil/TV). När använder man mobilen och vad använder man datorn till? Hur kopplar man t ex datorn till TVn? Varför behövs Bank-ID? Om jag behöver hjälp med utrustningen, vem vänder jag mig till då?
  3. Bildhantering

Prova att använda Skype eller FaceTime nu under sommaren. Kontakta en vän och bestäm att ni laddar ner någon app och provar. Tänk så trevligt att efter lång tid få återse ett kärt ansikte eller se en vacker blomma i vännens trädgård.

Vi önskar er alla en trevlig sommar

Styrelsen genom Sören och Ingela

utskickat till medlemmarna  3 juli 2020